Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

De Classic Express bij ons op school! – door Maria, leerkracht Vuurdoorn
Op maandag 21 en dinsdag 22 september stond er een kleurig,  groot, geheimzinnig voertuig op het grote plein. De kinderen zagen hem direct bij aankomst op school staan en waren voorbereid: De Classic Express uit Den Haag was gearriveerd!
De Classic Express is een initiatief van het Prinses Christina Concours. Het is eigenlijk een rijdende concertzaal. In deze zaal op wielen spelen jonge getalenteerde prijswinnaars van het Concours. Niet de eersten de besten dus! Een presentator introduceert de musici en treedt zelf ook op. 
Op maandag mochten de jongste groepen - de Vuurdoorn, de Bottelroos en de Lijsterbes - naar binnen voor een exclusief privé-concertje. Voor de meeste kinderen een spannende gebeurtenis. Maar eenmaal binnen werden ze al snel op hun gemak gesteld door de uitleg van Afke, de mooie muziek en bijzondere lichteffecten.

Eerst werden de muzikanten voorgesteld. 
  •  Afke Wijma (piano & presentator)
  •  Dirk Overbeek (accordeon)
  • Isaac Lottman (cello)

De muzikanten vertelden zelf over hun bijzondere instrumenten en lieten vervolgens stukjes muziek horen; hoge tonen, lage tonen, hard en zacht en melodietjes vanuit verschillende emoties. Soms speelden ze bekende klassieke melodieën, soms eigen composities. Steeds was er genoeg ruimte voor vragen en opmerkingen van de kinderen. 

Aan het eind mochten de kinderen zelf in actie komen en samen met de muzikanten een ritmisch stukje uitvoeren, dat al deels in de groepen was voorbereid.
Ook het buigen en het applaus hoorden erbij. De kinderen mochten de musici bloemen geven met kaartjes eraan.
"Wij willen jullie bedanken voor de mooie klanken!"
"Dankjewel voor je mooie spel!"
"De leukste les is in de Classic Express".

Antony uit de Vuurdoorn:

De piano vond ik het mooiste! Ik vond de binnenkant van de muziekbus zo mooi. Er was mooie muziek en die lichten veranderden steeds van kleur."


Het was voor veel kinderen een eerste kennismaking met klassieke muziek. De reacties waren enthousiast. Wie weet zal het een aantal kinderen stimuleren om ooit zelf een instrument te willen bespelen.....


Wat vonden de leerlingen uit de Hazelaar van Classic Express?

Rayan: wij waren als laatste aan de beurt het was erg spannend en tegelijk ook leuk.
Lana: Het was heel leuk
Nick: Het begon met Cello, een mooi lied vond ik het
Amélie: Ik vond de muziek die ze speelden heel ontroerend en het was ook best wel verdrie-tig:(
Kyra: Je hoort allerlei muziek en je kan ook vragen stellen.


dit is nodig
daadkrachtig
passie
zorgvuldig
flexibel
creatief