Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

Verhalenlab Esdoorn en Vlierbes

Wij zijn Stefke de Wit en Matthijs Jongepier (kunstvakdocenten De Kleine Prins Hilversum).  Binnen De Kleine Prins ontwikkelden wij de afgelopen jaren het VerhalenLab als innovatieve onderwijsvorm voor het speciaal onderwijs. 
In het VerhalenLab nemen we leerlingen mee in een verhaal met rolfiguren vanuit leerdoelen (rekenen, mondelinge taal, functioneel lezen, wereldoriëntatie). De werkvorm biedt een veilige en uitdagende omgeving, waarin leerlingen sterk gemotiveerd aan leerdoelen werken, binnen de context van het verhaal.  Uitleg afleveringen (lessen) verhalenlab

De lessen die Matthijs en Stefke geven starten altijd met de bel. Eerst inbellen, dan zit je in het verhaal, en eind van de les weer uitbellen zodat je weer terug bent in de werkelijke wereld. 
Dit doen zij om zo het onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid zichtbaar te maken voor de kinderen. 
In deze les legden de kinderen van de Vlierbes de puzzel van letters neer, die vormen het woord "Verhalenlab". Dan kan de les beginnen. 

Vandaag hebben Stefke en Matthijs laten zien hoe zij af en toe een ander persoon zijn. Zij kleden zich voor de klas "om" en zijn dan ook even iemand anders. Zij doen een gekke doek op, of een ander jasje aan en spreken ineens anders. Wanneer zij de verkleedattributen niet aan of om hebben, zijn het gewoon Stefke en Matthijs.  De kinderen reageerden heel enthousiast.
Bij de Esdoorn zijn Stefke en Matthijs, samen met de kinderen, begonnen met het openmaken van de kist en de koffer. De kinderen waren heel nieuwgierig en aandachtig. Wat zou erin zitten?  De kinderen mochten voelen aan de materialen en ook aan Raffie, de giraf: zacht, kriebelig, glad, ruw en hard. 
De kinderen vonden zacht toch wel het fijnst. Ze mochten helpen om alles weer in de kist en de koffer te stoppen. 
Na de bel werden Matthijs en Stefke vrolijk uitgezwaaid. Tot over 2 weken!   De kinderen en wij, leerkrachten hebben er zin in! 

dit is nodig
daadkrachtig
passie
zorgvuldig
flexibel
creatief